Befolkningens intelligens er normalfordelt omkring 100. Det betyder, at flest mennesker har en IQ på 100. Ca. 70% af alle mennesker i Danmark har en IQ, der ligger i intervallet 85 til 115 (ved en spredning på 15). Kandidater i IQ-Rekruttering har en IQ på 125+, hvilket placerer dem i top 5% af befolkningen.
Intelligens er medfødt, og det er ikke muligt at øge sin IQ (væsentligt) gennem træning eller uddannelse. Man kan derfor sagtens have en høj intelligens uden at have en høj uddannelse. Man kan også have en høj uddannelse uden at have en høj intelligens.
En persons intelligens er sammensat af 2 typer af intelligens: Den flydende intelligens og den krystalliserede intelligens.
Den flydende intelligens relaterer sig til begrebet G-faktor. G-faktoren definerer en persons helt grundlæggende evne til at opfatte, forstå, huske og omsætte ny viden. Den flydende intelligens er dermed ikke knyttet til en bestemt type af faglighed, men udgør snarere en grundlæggende forudsætning for en persons måde at være tilstede i verden på.
Den krystalliserede intelligens relaterer sig til den samlede mængde af viden og kompetencer, som en person tilegner sig gennem livet. Den krystalliserede intelligens knytter sig i sin grundform ikke til en bestemt type af faglighed. Men gennem livet vil den krystalliserede intelligens løbende blive formet i den faglige retning, som en person fokuserer på og interesserer sig for.
De højt begavede medarbejdere og ledere udgør i kraft af deres høje intelligens et helt særligt intelligensmæssigt råstof, som er relevant for alle virksomheder i alle brancher.
En traditionel rekrutteringsproces vil ofte være tilrettelagt, så den rammer det intelligensmæssige flertal, mens de mest intelligente kandidater risikerer at blive overset. Dermed går virksomheder glip af et intelligensmæssigt råstof, som alene kan opnås ved at ansætte højt begavede medarbejdere og ledere.